Skip to content

Zapobieganie stanom przedrzucawkowym cd

3 miesiące ago

561 words

Mimo to u kobiet z wystarczającą liczbą poziomów 25-hydroksywitaminy D (25OHD) w surowicy, definiowanych jako poziom w surowicy większy lub równy 30 ng / ml, zarówno podczas wczesnej (10. 18 tygodni), jak i późnej (32. 38 tygodni) ciąży stwierdzono: zmniejszone ryzyko stanu przedrzucawkowego. Związek pomiędzy poziomami 25OHD w surowicy a stanem przedrzucawkowym utrzymywał się, nawet gdy dane były kontrolowane pod kątem potencjalnych czynników zakłócających, w tym rasy / pochodzenia etnicznego, BMI, parzystości i lokalizacji miejsca klinicznego. Nie jest jasne, dlaczego suplementacja witaminą D w tym badaniu, która podniosła poziom 25OHD w surowicy, nie miała wpływu na rozwój stanu przedrzucawkowego, ponieważ obserwowano odpowiedź na dawkę między stężeniem 25OHD w surowicy a ryzykiem stanu przedrzucawkowego. U kobiet z podwyższonym stężeniem 25OHD w surowicy całkowite mniejsze ryzyko wystąpienia stanu przedrzucawkowego, podczas gdy u kobiet z niższym stężeniem 25OHD w surowicy występuje ogólnie większe ryzyko stanu przedrzucawkowego. Podczas analizy danych wynikowych przez ramię randomizacyjne nie wydaje się, że Mirzakhani i in. stratyfikowały wyniki przez wyjściowy poziom 25OHD w surowicy na początku badania, chociaż badania te mogły być niewystarczające, aby to zrobić. Jest możliwe, że tylko kobiety z niskim poziomem witaminy D w surowicy na początku ciąży korzystają z suplementacji witaminą D, podczas gdy kobiety z poziomami witaminy D w surowicy, które są bliżej normalnego zakresu, nie korzystają z suplementacji. Jest również możliwe, że poziomy witaminy D w surowicy matki są wskaźnikiem dla jakiegoś innego czynnika, który bardziej bezpośrednio wpływa na funkcję łożyska i ryzyko stanu przedrzucawkowego i że suplementacja witaminy D nie będzie miała wpływu na wynik. Wreszcie, w VDAART wszystkie kobiety, w tym osoby kontrolne, otrzymały multiwitaminę zawierającą 400 IU witaminy D. Jest możliwe, że ta niewielka ilość suplementacji była wystarczająca, by złagodzić ryzyko stanu przedrzucawkowego w grupie kontrolnej, prowadząc do braku obserwowanych objawów. wpływ na wynik z suplementacją. W badaniu podjęto próbę zidentyfikowania potencjalnych mechanizmów, które mogłyby pomóc wyjaśnić, w jaki sposób witamina D może wpływać na ryzyko stanu przedrzucawkowego. Mirzakhani i in. włączyła nowatorską zagnieżdżoną analizę przypadku pomiędzy uczestnikami badania, która określiła zróżnicowane profile ekspresji genów krwi obwodowej u kobiet z stanem przedrzucawkowym i bez niego w surowicy według statusu 25OHD. Zidentyfikowano wiele genów, które ulegały różnej ekspresji u kobiet z niskim poziomem 25OHD w surowicy, u których rozwinął się stan przedrzucawkowy. Te różnie regulowane geny w dużej mierze obejmowały szlaki zapalne i immunologiczne, co, jak twierdzą Mirzakhani i współpracownicy, stanowią potencjalny mechanizm, dzięki któremu witamina D wpływa na stan przedrzucawkowy. Nie jest jasne, w jaki sposób witamina D może wpływać na ryzyko przedrzucawkowe, ale prawdopodobnie witamina D odgrywa rolę w rozwoju łożyska, prawdopodobnie poprzez regulację genów związanych z inwazją łożyska i implantacją, jak również wpływając na reakcje immunologiczne i zapalenie na granicy między płodem a matką (11, 12, 22, 23). Interpretacja i kierunki badańW wielu badaniach obserwacyjnych i randomizowanych, kontrolowanych badaniach klinicznych wykazano związek niskiego poziomu witaminy D w surowicy podczas ciąży z podwyższonym ryzykiem stanu przedrzucawkowego (11. 14, 17, 19)
[hasła pokrewne: leczenie łuszczycy warszawa, borówka amerykańska choroby, komórki macierzyste cena zabiegu ]
[patrz też: ziemniaki pieczone kalorie, przychodnia ludwikowska oleśnica, trosicam cena ]