Skip to content

Rozwój greliny i podwzgórza: zbyt mało i zbyt wiele dobrego czesc 4

1 miesiąc ago

529 words

Grelina może wywierać troficzny wpływ na neurony podwzgórzowe poprzez leptynę i / lub poprzez bezpośrednią interakcję z neuronami w ARH. Efektem netto zmienionej sygnalizacji greliny podczas rozwoju jest dodatni bilans energetyczny i nietolerancja glukozy w wieku dorosłym. Wnioski i przyszłe kierunki Oprócz eksperymentalnych zalet badania przeprowadzonego przez Steculorum i współpracowników (15), wyniki mają znaczące znaczenie fizjologiczne i mogą zostać rozszerzone na medycynę kliniczną. Na przykład chirurgia bariatryczna jest częstą interwencją, która często zmniejsza krą.ący poziom greliny (22, 23), a informacje na temat długoterminowych wyników metabolicznych dzieci urodzonych przez matki, które przeszły te procedury, są ograniczone. Ostatnie badania wykazały, że po pionowej resekcji żołądka, otyłe samice szczurów tracą na wadze, wykazują lepsze parametry metaboliczne i zmniejszyły stężenie greliny w osoczu (24); jednak potomstwo tych matek było małe przy urodzeniu, ze zwiększoną podwzgórzową AgRP i zmniejszoną ekspresją POMC oraz skłonnością do otyłości i nietolerancji glukozy podczas karmienia dietą wysokotłuszczową (24). Inne badanie wykazało, że szczury narażone na niedostateczne odżywianie w okresie płodowym i / lub w okresie poporodowym mają podwyższony poziom greliny w kręgosłupie i zwiększone ryzyko otyłości i hiperfagii w późniejszym życiu (25). Wszystkie te badania łącznie wspierają pogląd, że zwiększone lub obniżone poziomy greliny we wczesnym okresie życia zaburzeniami metabolicznymi w późniejszym czasie. Warto zauważyć, że kobiety w ciąży narażone na stany związane ze zwiększonym lub zmniejszonym poziomem greliny, takie jak nadmierne lub niedożywienie, narażają swoje potomstwo na ryzyko rozwoju otyłości, cukrzycy i chorób sercowo-naczyniowych w późniejszym życiu (26). Steculorum i współpracownicy podnoszą jeszcze jeden punkt o znacznej wartości. Dodatek greliny do leptyny jako hormonów zaangażowanych w zachowania żywieniowe, które również służą jako czynniki kontrolujące rozwój podwzgórza, otworzył drzwi do nowej konceptualizacji regulacji metabolizmu przez mózg. Rosnąca liczba peptydów, które mają pokrewne receptory na neuronach i wykazała wpływ na karmienie, może również odgrywać rolę w rozwoju neuronów. Na przykład, peptydy pochodzące od proglukagonu (GLP1 i glukagon), peptyd tyrozyno-tyrozyny (PYY) i cholecystokinina (CCK) są ustalonymi czynnikami nasycenia, które mogą mieć wszystkie alternatywne i być może pierwotne działania w kształtowaniu neuronowych podstaw homeostazy energetycznej . Podobnie jak grelina i leptyna, czynniki te mogą wpływać na wyraźne działania rozwojowe i endokrynologiczne / neurokrynne, które wpływają na podatność na otyłość. Ta możliwość podkreśla potrzebę dalszych badań i lepszego zrozumienia roli rozwoju nerwowego w kontroli metabolicznej Rezultaty Steculorum i współpracowników zwiększają prawdopodobieństwo, że istnieją docelowe strategie interwencji na kluczowych wczesnych etapach, które mają potencjał kształtowania zdrowia przez resztę życia. Adres korespondencji: David D. Alessio, Duke University Oddział Endokrynologii, Baker House Room 310, 200 Trent Drive, Durham, North Carolina 27710, USA. Phone: 919.684.5778; E-mail: david.d.alessio@duke.edu. Przypisy Konflikt interesów: Autorzy zadeklarowali brak konfliktu interesów. Informacje referencyjne: J Clin Invest. 2015; 125 (2): 490 – 492. doi: 10.1172 / JCI79187. Zobacz powiązany artykuł na temat nowatorskich programów ghrelin dotyczących podwzgórzowych obwodów żywieniowych.
[patrz też: nietolerancja pokarmowa objawy, borówka amerykańska choroby, ubezpieczenia obowiązkowe ]
[więcej w: przychodnia ludwikowska oleśnica, trosicam cena, myśl jak facet 2 ]